Legoland och livet före vagn.

1:a advent idag. Fick en fantastisk frukost av frugan som hade gått upp i ottan, rensat köket efter föregående kväll. Värmt luciabullar, värmt glöggen med alla tillbehör i, gjort kaffe och dukat fram. Vilken underbar morgon och fru.

Nu sitter jag ensammen i huset då fru och barn är på barnkalas, då passar jag på att börja rita på nästa års semestertur.

Har flertal kvällar i rad läst om andras resor och deras upplevelser och många gånger har man väl tänkt att ”det skulle jag vilja också uppleva”, i sinom tid så. Men vart ska årets semestertur gå då?

Vi brukar ofta börja med ett besök i huset i Ronneby. Även om det är ganska många mil extra för en tur vidare mot kontinenten. Men det är det värt. Blekinge är vackert. När vi är i Blekinge försöker vi titta på väderkartan över europa och prognoserna för att lägga upp en liten resplan. Vi lägger ofta upp många alternativa mål på semester.

Danmark är underbart. Och med husvagn alldeles fantastiskt.

Första egna turen till Danmark gjordes för några år sedan. Vi skulle besöka Legoland och hade bokat hotell genom Sembo. Då startade vi ifrån Ronneby och trodde vi att det skulle ta väldigt lång tid att komma fram. Misstag 1. I ett nafs så var vi på väg över bron ifrån Malmö mot Danmark och Köpenhamn låg framför oss. Vi stannade till vi en rastplats utanför Köpenhamn som vi sedan efter har alltid stannat till vid som en viloplats, bara för att det är vackert och fint. Efter en kort paus så var man på väg igen mot Odense. Tog inte alls speciellt lång tid. Svängde av för att ta en fika. Möttes av hur vänliga och hjälpsamma människor  som helst. Lyste det turist i pannan på oss, det vet jag inte än idag då vi hann knappt kliva ut bilen förrens vi hade fått hänvisningar vart vi skulle gå.

Snabb fika och en promenad genom byns stora torghandel och vidare mot Legoland och Gagbjerg där vi hade bokat hotellrummet. Kändes som en kvart, tjugo minuter så såg vi toppen av pylonerna till Stora bältbron och de växte och växte hela tiden.  De var enorma. Jo, Öresundsbron i all ära men Stora Bält är mer magnifik. Efter en lång stund så kom vi till slut fram till bron och igenom vägtullen och upp, upp, upp mot brons högst punkt. Vilken utsikt!! Man fick verkligen god lust att stanna till och fotografera lite. Man såg väldigt långt denna dag så det var alldeles klart och solen sken och värmde så gott. Standarden på motorvägen har varit helt underbar hittils och redan här började en tanke om att husvagn kanske vore något för oss. För vi såg de överallt. Vi körde om och om och om… ja, jag vet inte hur många husvagnar vi körde om, men väldigt många var det.

Vi började nu närma oss Vejle där vi skulle svänga av stora trygga motorvägen och handla lite. Vi hittade ett shoppingcenter där vi skulle handla på oss vatten, frukt och nåt att äta, för att spara en liten peng inför besöket på Legoland, vi visst ju inte hur mycket det skulle kosta där. Inköpet gick hur bra som helst och vi mötte av mycket vänliga människor överallt. Vad är nu detta med dessa människor i Danmark. Är det ett extra leende för oss turister eller var de verkligen så artiga och vänliga?

Kommer fram till Hotellet i Gadbjerg, eller ja hotell och hotell…. Det var ett hotell enligt Sembokatalogen men vi tvivlar fortfarande många år efteråt. Vi hade bokat 3 nätter här. Vi trodde att det var som hemma i Sverige. Fräscht och rökfritt, men icke… sunkigt och cigarrdoften låg tungt i lobbyn och restaurangen.

In på rummet, utsikt mot poolen hade vi beställt. Men det här var ju löjligt. Vi hade poolen precis utanför fönstret och solstolsryggarna låg mot vårt fönster så det gick inte att öppna för att vädra ut värmen och cigarrdoften ur rummet.

Nåja, snäla som vi är accepterar vi ändå rummet och ger oss iväg på lite sightseeing i omgivningarna. Vi promenerar mot byn och ser en butik. Går in och handlar lite och kommer ut.. fortsätter och går i 3-4 minuter… och där tar byn slut. Denna by är inte stor. Vi går tillbaka till hotellet och passar på att flytta om möblerna i poolhuset så vi kan öppna vårt fönster. Väl inne på rummet så öppnar jag fönstret och efter en stund blir det inte svalare, utan ännu varmare i vårt rum. Blir tvungen att stänga fönstret igen. En liten vädringslucka får vara öppen så luften kan cirkulera i alla fall låter vi vara öppen.

Efter en stund så känner vi hur köket måste ha öppnat för det verkligen osar mat in i rummet. Det kommer ifrån ventliationen i taket i rummet. Men jisses. Inget verkar ju fungera. Nu kom husvagnstanken åter i huvudet och det malde på hur mycket bättre det vore med en egen säng, eget kök och egen liten täpp som man valt med omsorg innan övernattningen. Sa inget till frugan som var så lagom glad åt situationen. Efter mycket om och men så lyckades vi i alla fall somna och fick oss lite välbehövlig vila.

”Hotellfrukost” var ett ord jag vaknade av och vi gjorde oss i ordning för att bege oss till matsalen för lite välbehövlig energi. Vilken besvikelse. Torra miniwienerbröd med hasselnötskräm i mitten och kaffe. Brödet var torrt, filen… jag den hade säkert gått ut, äggen var blågröna inuti. Det blev lite juice till barnen och en kopp kaffe till oss vuxna. Inne på rummet fick vi i oss lite frukt som vi hanldat på oss innan.

Nu hägrade Legoland för oss och vi begav oss dit. Det tog inte så lång tid (det tar aldrig lång tid med bil i Danmark) så hittade vi en parkering och en camping precis intill. Köerna in till Legoland var som bortblåsta, vi kom ungefär 30 minuter efter öppningstiden.

Legoland är fantastiskt både för vuxna och barnen att besöka. Allt är verkligen välgjort och fantastiskt att det fungerar med kanaler, broar och trafik i miniatyr.

En dag full med aktiviteter och glädje för oss alla fyra och vi njöy av varenda stund. Kvällen kom fort och vi började bege oss mot vårt trista hotell. (Det låg förresten ett par hotell intill Legoland som var av en helt annan karaktär)

Inne på rummet stinker det av cigarrlukt då de sitter precis utanför vårt fönster och bolmar på med en jätteaskkopp. Stänger ventilationsluckan med ett brak och de utanför inser väl att det stinker i rummet, men rycker inte ens på axlarna.

Vi sätter på tevev åt barnen och frugan och jag kikar på lite bilder ifrån dagens äventyr och samtalet kommer in på campingen utanför Legoland. Hur smidigt det vore med ett eget boende, ingen cigarrdoft, inget oönskat matos i rummet, och vi som har ytterligare en natt inbokat här.

Morgonen efter så slänger vi i oss kaffet och bestämmer oss för att checka ut i förtid. Här vill vi inte stanna en sekund extra utan det som drar är faktiskt sommarhuset i Blekinge.  Väl i bilen och på väg tillbaka genom Danmark så ser vi alla dessa fantastiska campingar som ligger längs med vattnet. Vi pratar lite mer om bl.a. husvagn och ska väl kika på en vid tillfälle. Hamnar i lite köer på Odense. men inget stort i sig men efter en halvtimme så är de köerna över.

Resan flyter på med rast och framåt kvällen så är vi framme vid huset och njuter av kvällsolen. Fy fasiken vad skönt det är med eget boende oavsett hus eller hus på hjul. Egen säng är guld värd.

Gillar man inte läge så kan man kroka på vagnen och flytta sig allt ifrån några meter till en annan ort utan att förlora vare sig komforten eller friheten att sträcka ut sig åt alla håll.

Nej nu ska jag rita vidare lite på kommande semesteräventyr på hjul och hämta upp familjen ifrån kalaset.

Men ett mål är klart i alla fall, Danmark. Vi har lärt oss att människorna är så glada och hjälpsamma (förutom vår hotellvärd som sa två ord till oss under vår vistelse då. ”Kom” vid incheckningen och ”Ok” vid vår utcheckning i förtid.) och det verkar som vi ska över till Tyskland i alla fall.

Mer om detta nästa gång.

//Larzan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.