Camping utomlands eller hemma del 1.

Ge dig ut på camping i sommar-Sverige eller en härlig solsemester utomlands. Varför välja när man kan kombinera det bästa av två världar.

Camping är vanligtvis något man antingen avskyr eller älskar och faktum är att campingen börjar vinna allt fler svenska hjärtan. Att ge sig ut och campa är inte bara en relativt billig semester, det ger även en stor frihetskänsla som innebär att man kan stanna till lite var man vill och ge sig iväg när det passar en själv. 

Camping utomlands

Allt fler tycker att, när de sett tillräckligt av sitt eget hemland Sverige, så vore det häftigt att ge sig ut ute i Europa och campa där. Även i de europeiska länderna är det relativt vanligt med camping och då kan du och din familj rå om er själva och åka dit vinden blåser. Att äga en husvagn och åka på camping- eller husvagnssemester är något som till och med välbärgade människor tycker börjar låta som en förträfflig idé. Camping är dessutom otroligt vanebildande.

Boka eller inte boka campingplats? 

Vill du ha en speciell plats på en camping så föreslår jag att ni bokar i god tid, ibland upp till ett år i förväg på de mest populära campingarna och platserna. Det gäller överallt.

Vi känner att vi har rullat färdigt i Sverige med besöka på olika campingar under semestern och stressa sig fram så man får bra platser, utan har valt kombinera säsongscamping med att husvagns-semestra utomlands. Det ger oss en ett välbefinnande i kropp och själ.

Säsongsplatsen, på våren, när man kommer ut första gången till campingplatsen och ställer upp vagnen, packar upp förtältet och får det på plats med hjälp av underbara campinggrannar på några minuter. Man hjälper till så gott man kan och sedan är det ”tältresningskalas” som oftast.  Det ger en väldigt bra sammanhållning på campingen när man kan hjälpa varande med smått och stort under säsongen. Dessutom är det skönt att veta att det är alltid någon på campingen som håller lite koll på allas tält och vagnar. 

Sen när semestern anländer plockar man ned allt och tar sitt hus på hjul och gör ett första stopp hemma och tömmer vagnen på allt som inte behövs under semestern. Vi har bara 180kg i lastvikt på vagnen och vi klarar oss galant på det. Vi släpar inte med oss en massa extra allt, utan tömmer allt. Sist så tog vi till och med ut bordet i husvagnen eftersom vi alltid äter utanför vagnen. Så det blev till att kapa till en extra skiva och så är det en dubbelsäng istället när vi reser runt. Så lång tid tar det inte att ställa upp ett bord och fyra stolar, och skulle det komma en skur, så åker soltaket upp för att skydda möblerna eller oss om vi vistas utanför med lite spelkort och yatzy. Det ska vara enkelt.

Camping är billigt utomlands, om man jämför hela paketet man får, mot att campa exempelvis på Böda Sand, rulla runt på olika campingar för att jaga sol och värme.  Vad kostar inte en veckas charter för en familj, med hotell, mat, hyra av stolar osv. 

Det är inte svårt utomlands med camping heller, man gör sig förstådd på olika sätt. En del kan språket, en del har någon form av språkmix, teckenspråk och kombination av mobilappar man kan använda sig utav för att ta sig fram. Och nej, man behöver inte förboka utomland, om det inte är som i Sverige att du vill ha en speciell plats eller plats på ett speciellt område på campingen.

Vad kostar det då med camping utomlands?

Ja det beror helt på hur många ni är. Ju fler som ska bo på campingen ju mer kostar det. Inget konstigt med det. Det som är konstigt med ”vår” prissättning är att det är samma pris, hur många man är som ska bo på campingen. Det är inte riktigt rättvist. Att två för betala lika mycket som för 5 personer. Om jag tar Kroatien som exempel.

Bränsle ifrån Stockholm och till Istrien tur och retur, ca 520mil och jag räknar på ca 1 liter milen. Bränslet kostar då ca 8300kr med dagens bränslepris (16kr/liter). Dock så har bränslet utanför Sverige högre energivärde i dieseln, så det går åt mindre bränsle per mil. 

Sedan väljer vi att åka via broarna Öresundsbron och Stora och lilla Bält. Öresundsbron och Stora Bält är avgiftsbelagda. Öresundsbron kostar 458 per resa och Stora Bält kostar 294,74kr per resa. Sen har vi lite vägavgifter i Österrika och Slovenien. Där köper man så kallade Vignetter (färdbevis-klisterlappar) och fäster i vindrutan så kameror längs vägen kan avläsa om man köpt färdbevis.  Man köper för 10 (€9,20) eller 60(€26,80)dygn i Österrike. Vi brukar köpa för 10 dygn före inpassage till Österrike. Mellan Österrike och Slovenien så passerar vi genom Karawankentunneln, där får man köpa en så kallad Maut(€7,40) i Slovenien kostar Maut €7,50 för 7 dagar. Så här får vi köpa även till hemresan. Så €15 för 10 dagar i Solen. Oj det var mycket avgifter kan man tänka, men vi har ju våra avgifter i Sverige med.

Campingen då, vad kostar det? Det dumma svaret är ”hur långt är ett snöre”? Det smarta svaret är, hur vill du bo, vilken servicegrad vill du ha som gäst? Det är det stora skillnaden tycker jag med att bo på camping i Sverige och utomlands. Men läs på campingens hemsida om priserna, och lägg gärna till att du ses om gäst, kan inte sägas för ofta.

I Sverige så får du köa till allt på campingen även toaletter, hoppas på bra väder under semestern och sedan är skötseln enligt vår upplevelse lite si och så under högt tryckt med gäster. Att man dessutom ses som en vandrande pengabörs gör inte saken bättre.

Vilka upplevelser har vi fått utomlands? För det första så ses du som en gäst, en betalande gäst och du erbjuds service redan vid incheckning, man bjuder på ett leende och visar en gärna till plats. Man hör med dig som gäst om allt är till belåtenhet, att man är nöjd och har det bra. Hur ofta har det hänt här hemma i Sverige? Något att ta efter. 

Värmen, vädret är gynnsamt och underbart. Mina leder mår så bra efter någon dag i värmen och man känner sig alldeles mjuk och rörlig i lederna. Efter en 7-10 dagar så har värmen gått ända in i benmärgen och man mår bra i månader. 

Vattnet, kristallklart vatten att simma omkring i. Är så pass underligt att det är som att simma omkring i ett enormt akvarium, om man ska likna Kroatiens badvatten med något.

Hur brukar våra badvatten se ut längs kusterna efter ett tag. Har man otur så är algblomningen i full gång när man har semester och bad i havet är uteslutet.  Insjöarna är inte mycket bättre de heller. Myggen. Dessa härliga?! och mycket hatade insekter kan förstöra vilken semester som helst. Nu tänker jag inte ens nämna knotten.

Naturen då. Ja, det finns natur utomlands med. Fantastiska berg som kallas alper istället för fjäll. Skogar, sjöar ja allt finns där ute också. 

Så mitt campingideal är att nyttja vår och försommaren i Sverige, ta semestern i Kroatien och njuta av hösten i Sverige med bärplockning och allt som naturen erbjuder. Vintercampa? Inte än.

Är det svårt med camping utomlands då. Nej, är det enkla svaret. De har ju samma behov där som du. Skillnaderna är som jag tidigare nämnt att man betalar för det man kommer med. Antal personer, antal djur, husvagn eller husbil, vilken typ av campingtomt du vill ha osv. istället för att betala en massa för det du inte nyttjar. Varför ska en ensamcampare betala för lika mycket som en trebarnsfamilj med exempelvis hund. 

Fortsättning del 2 kommer inom kort.

// Larzan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.