Varför är det så fantastiskt med semestra med husvagn?

Ja det kan man undra över, vad är det som gör just semestern så härlig och underbar att dra på ett rullande hem efter sig när man ska resa.

Kanske är det just gemenskapen med alla människor man möter eller passerar under resans gång till olika härliga mål. Eller är det resmålet i sig som gör att man får en tillfredställelse efter nästan ett års längtan till nästa semester igen.

Oavsett var eller hur man reser med ett hem efter sin bil, så är det nog en stor del att resan är målet i sig. Att kunna välja impulsivt att stanna här och nu eller åka vidare en timme för att komma till ett annat resmål för andra upplevelser denna gång.

Att kunna lämna det rullande hemmet på en plats, fortsätta med bilen till nästa mål, till exempel en bergstopp med utsikt, kanske restaurang eller liknade där upp på toppen som gör att det inte lämpar sig med ett större fordon, och det är för omständigt med buss och husbil.

Semestern handlar väl om att kunna njuta och leva här och nu, om det nu råkar uppstå en oönskad situation som stressar upp tillvaron, varför inte andas lite en stund, låt stressen rinna av. Kanske låter enkelt att säga så , men efter några års campande så är det ju så, gör det bästa här och nu utav situationen.

Vad är det fantastiska med husvagnen då? Den blir ju min borg under några veckor under året, och kanske mitt hem med goda vänner runt omkring mig under vår och höstsäsong. Ett lite mer primitivt boende, och mer familjärt under några veckor under året.

Man åker till sin säsongsplats, träffar vänner och bekanta, äter middagar tillsammans, sjunger, leker och har kul ihop. Sen åker man iväg under semestern för att vara med familjen, att åka iväg till nya spännande resmål. Det kan vara en nöjespark i Danmark, eller högst upp i Skövde för en övernattning efter ett besök på Gekås i Ullared.

Det är relativt problemfritt trots de hemliga campingreglerna, som alla bör veta oavsett om man är ny eller van campare. Att gena över ”min tomt” är ett stort No-no. Det är bland det värsta ”brott” man kan göra. Tänk om man kommer för nära och råka se vad de äter under markisen. O aja baja. Man blir ju ovänner för livet… eller? Eller är det så hemskt. Man står ju närmare varandra i en hiss, eller är det ”min hiss” bara för att jag tryckte på hissknappen upp till 12:e våningen nu. Ja ni fattar. Man vill vara nära, om du är inbjuden helt enkelt.

Men man behöver ju inte bo på en camping, finns hur många som helst som frihamnar i en skog, längs en väg, utanför en kyrka, vid en golfbana osv. För att bara övernatta under resans gång. Inte alla som vill Glampa för den delen heller. Glampa är att bo i ett fullt utrustad tält, med soffa, säng, stolar bord mm redan på plats som man hyr där och då.

Åter till husvagnslivet. Det fantastiska med husvagn är just det att du har allt du behöver egentligen från början med dig och därefter lyxar du till boende med olika nödvändigheter som korkskruv, fyra kastruller, stekpannor, grill, sängkläder i olika uppsättningar osv. Man har all lyx man vill ha med sig och unnar sig det. Det är ju kanske just semester här och nu.

Sedan är det kanske inte just innemiljön som är mest närvarande utan utemiljön som gör sig mest påmind. Resan genom Småland eller Bayern, friska luften, promenaden i skogen med alla bären. Man kommer mer och mer underfund med att man lever ju mesta delen av dygnets timmar på utsidan av husvagnen. Man kanske har samvaro i förtältet med vänner, eller åker iväg till Sagostigen och lämnar husvagnen på campingen för att senare komma hem och njuta av utelivet.

Rörelsefrihet. Det är lätt att ta med hemmet, eller lämna det på plats om man ändå ska komma tillbaka senare. Man behöver inte ta med allt ifrån en plats till en annan för att man ska kanske besöka något i en stad, får det kan vara nog trångt och svårt att hitta parkeringsmöjligheter för något som är längre än 4 meter. Hur ska man då hitta en plats för något som är mellan 6 – 14 meter då.

Familjetid, det är skönt att kunna njuta av familjens samvaro under ett par veckor, utan en massa måsten med träningstider, matcher, jobb och hemmets pyssel och arbete. Man kan bara sitta och spela klassiska kortspel som Uno i husvagnen eller förtältet där korten inte flyger iväg. eller varför inte Monopol.

Djurliv, det är ett bra sätt att om man har till exempel hund, att komma ut i naturen, både en själv och hunden att få känna dofterna, smakerna av tallskott, synen av färgväxlingarna i naturen och temperaturskillnaderna ifrån en plats till en annan på var sin sida av ett berg till exempel.

Man ska inte göra det för krångligt för sig, det ska inte behöva kosta en förmögenhet. Köp en äldre husvagn, gör i ordning den efter eget tycke, res eller bo på säsong. Om jag får tycka så är resandet ett stort nöje numera. Men gud vad man har stressat upp sig i onödan i olika situationer i början av husvagnslivet.

Se till att vagnen har bra bromsar, däck och är gasoltestad. Det är en bra början med säkerheten. Sen ska man inte gå till överdrift. Lite sunt förnuft med allt så är man nästan hemma. Det är inte en vetenskap med camping, utan ett livsnjutning.

// Larzan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.